osobní koření

Říká se, že každý z nás má podle data a postavení planet v čase narození svoji bylinu, která nejlépe vystihuje jeho přirozenost. Inspirovala mě k tomuto zamyšlení vzpomínka na film Královna koření (The Mistress of Spices), kde majitelka obchodu s kořením neprodávala jen přísady do jídel, ale koření jsou tady opředena magickým příběhem, tajemstvím a zvláštní energií.

Koření vždy bylo nositelem tajemství. Pocházelo z cizích krajů, vonělo exoticky a vypadalo jinak než rostliny, které známe. Přistupovalo se k němu jako k něčemu vzácnému a mimořádnému. Jak tedy můžeme objevit i my svoji bylinu či koření? Jsou lidé, kteří, aniž by o tom věděli, svoji oblíbenou bylinu velmi dobře znají. Často ji používají, chutná jim, voní jim, vytvořili si k ní nějaký bližší vztah a vlastně mnohdy ani netuší proč.

Začít objevovat můžeme i tak, že nás nějaký název nebo popis koření zaujme, koupíme si ho, začneme ho používat, ochutnávat, dotýkat se ho, dýchat jeho vůni a prozkoumávat všechny jeho vlastnosti. Nebo koření ochutnáme v neznámém jídle a začneme se pídit po tom, cože je to za zajímavou chuť. Postupně si začneme s kořením vytvářet vztah, který nám může přinést radost z objevování, respekt a poznání. Může se stát, že koření, o kterém si myslíme, že je známe, nám z nějakého důvodu časem přinese nová tajemství o tom, jaké vlastně je a jak ho můžeme používat. V ájurvédském vaření se cíleně používá velké množství koření. Děje se tak nejčastěji proto, abychom příznivě ovlivnili vhodnost a stravitelnost jednotlivých potravin a také proto, abychom si na vyváženém jídle skutečně pochutnali.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • zasílání aktualit
    Zašleme vám zdarma aktuality, maximálně 1x měsíčně. Ze zasílání se můžete kdykoliv odhlásit v emailu. Vaše osobní údaje budeme zpracovávat v souladu se zásadami zpracování osobních údajů. Zásady zpracování osobních údajů
  • Nejnovější příspěvky
  • Kategorie
  • Archivy